Restaurants, in Turnhout, die niet voorzien zijn van neonlichten, felle kleuren of aanstekelijke obers die je zelfs na je maaltijd opnieuw proberen binnen te lokken, vallen niet op. Uitzonderingen op deze regel zijn eerder uitzonderlijk en die uitzondering is restaurant Corps Cuit, in Turnhout. Het paviljoen heeft veel weg van een vergaan scheepsruim maar kan toch rekenen op vele bezoekers. Het wordt uitgebaat door Aaldrick en zijn vrouw Aachtje. 

Aaldrick kookt er mensenlijken, de specialiteit van het huis. Op het eerste gezicht een verfoeilijke gedachte. Toen hij het op de Turnhoutse koksschool indiende als eindwerk werd hij zonder veel commentaar gezakt. “Lijken dient men te bakken of te grillen”, stond er droog op zijn rapport vermeld. Hij moest overigens niet meer terugkomen en de andere Turnhoutse koksscholen wilden niet van hem weten.

Maar Aaldrick heeft zich deze culinaire bekrompenheid nooit aangetrokken en opende zijn restaurant waar hij 32 jaar lang lijken kookte. Een zeldzame getuige die het voorrecht heeft gehad in zijn keuken te mogen komen, vertelt dat hij het met een dusdanige overgave doet dat niemand weet of de verstikkende dampwolken van zijn potten of zijn passie komt.

Aachtje was Aaldricks eerste klant. Het restaurant werd geopend in Turnhout in een periode dat neonlicht nog geen overgeconsumeerde hype was en een oog nog op een nieuw restaurant kon vallen zonder verblind te worden. “Vandaag serveren we gekookte lijken met witloof”, zei Aaldrick nadat Aachtje naar het dagmenu had gevraagd. “Gekookt?” stamelde ze in verbazing uit. “Eigen recept”, antwoordde Aaldrick trots. Aachtje werd overmand door twijfel maar zag in Aaldricks fiere ogen dat hij het meende. “Wel, vooruit dan maar”, zei ze weifelend.

Voor Aachtje het besefte, zette Aaldrick een grote schotel op tafel. Het was een mooi roze bink van net iets minder dan gemiddelde grootte, omcirkelt door lijkbleke blaadjes witloof. “Gedresseerd in een jus van eigen bloed”, zei Aaldrick er nog bij. “Vindt u het erg dat ik bij u aan tafel plaatsneem?” Aachtje maakte een handgebaar waarmee ze ‘ga uw gang’ wilde zeggen en begon te eten. Hap na hap na hap aan een stuk door tot ze alle ribbetjes binnengespeeld had.

“Wat een lever”, doorbrak ze het monotone geluid van haar eigen gesmak. “Schitterend hé”, zei Aaldrick. “Het lijk is een Turnhoutse matroos. Ik hoofde vanmorgen op de radio dat er door de storm deze nacht een schip was gekapseisd in de Aa. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele lijken te gaan vissen.” Maar Aachtje luisterde al niet meer en at het lijk in één trek op.

“Meneer”, zei ze. “Ik ben zo terug.” Daarop vertrok ze om de inwoners van Turnhout te verwittigen. Ze vertelde dat ze het beste lijk ooit had gegeten. “Het smaakte beter dan boter, varkensvlees en vers brood gecombineerd”, zei ze. Gezien Aachtje haar goede reputatie in de stad, verzamelde iedereen zijn familie en ging eten in restaurant Corps Cuit.

Aaldrick, die deze opkomst nooit had verwacht, kreeg bijna een paniekaanval, ware het niet dat Aachtje hem te hulp schoot. “Ga jij maar je ding doen in de keuken, dan regel ik de zaal wel.” In een ongezien tempo bereidde Aaldrick schotel na schotel en de mensen genoten met teugen. Het verhaal spreidde zich als een lopend vuurtje en restaurant Corps Cuit genoot al snel stadsregionale faam. Bezoekers kwamen uit  Vosselaar, Ravels en zelfs een enkeling uit Baarle  is over de vloer gekomen.

Sinds een jaar of twee genieten Aaldrick en Aachtje van hun welverdiend pensioen. Hun enige zoon Aamor baat nu het restaurant in Turnhout uit. De door hem aangebrachte veranderingen hebben het restaurant een nog grotere naam bezorgd. Elke woensdag als Aaldrick en Aachtje komen eten, kijkt vader trots rond in het restaurant van zijn zoon en herhaalt dezelfde woorden: “Als hij één ding van zijn vader heeft geleerd, is dat er niks lekkerder is dan een bink.

Posted in Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s