Nieuwjaar

Het is het einde van het jaar, dus krijg ik kaartjes.

Mijn verjaardag valt vroeg op het jaar. Zo vroeg dat mensen op hun kaartjes onder het gedrukte ‘Vrolijk kerstfeest en ‘Een gelukkig en gezond nieuwjaar’ in handschrift ‘Gelukkige verjaardag’ schrijven. Zo doen ze dat. In één pennenstreek maken ze van mij de opvolger van Jezus en Gregorius. Die man ben ik.

Het kaartje zegt veel. Nog voor ik jarig ben, heb ik nog een hoop werk. Eerst moet ik gelukkig zijn. Ik kijk op. Stiekem observeer ik mijn gezin. Mijn gezin in ons huis. “Als je iets stiekem doet, mag het altijd,” heb ik ze geleerd. Mark staat op. “Ik ga stiekem een koekje halen.” Daar valt niks tegen in te brengen. Terug van de keuken heeft hij ook een koekje mee voor zijn broertje, voor mama en voor mij. “Stiekem hé, papa.” Dat zijn de betere gelukskoekjes.

En er volgt nog. Ik moet een heel jaar gezond zijn, Geen gemakkelijke opgave. De kaartjes van vorig jaar hebben niet geholpen. Zes maanden ben ik ziek geweest. Zes! Zes met een beetje dagopname, een snufje residentiële opname, twee eetlepels crisisbegeleiding, overgoten met een saus van thuisbegeleiding, die samen de bittere nasmaak van de dood vormden. De mond is intussen gespoeld en ik voel voor het eerst in het jaren innerlijke rust. Maar ik heb nog veel werk. De nieuwe gezondheidswensen mogen uitblijven tot in de zomer. De psychiater heeft mij immers een kaartje met spoedig herstel van weer zes maanden voorgeschreven. Het gaat goed, maar ik heb nog een lange weg te gaan.

Wat ik ook ga doen is proberen terug te schrijven. Over mezelf, mijn gezin en mijn ziekte. En nog iets, maar dat is nog een verrassing.

Beste wensen voor allen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s